Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

Patientforeningen efterlyser overblik: Lav en liste over cannabis-læger

​Det er svært at finde læger, som vil udskrive medicinsk cannabis, mener Patientforeningen.


Der bør laves en liste over de læger, som ved noget om medicinsk cannabis, og som gerne vil udskrive det til deres patienter.


Det foreslår Patientforeningen.


Fra i år er det nemlig i princippet muligt at få medicinsk cannabis på recept som smertelindring - som en forsøgsordning. Men langt de fleste praktiserende læger nægter at udskrive det til deres patienter, fordi de mener, at der ikke er tilstrækkelig videnskabelig dokumentation for medicinsk cannabis' virkning og bivirkninger.


Nu foreslår Patientforeningen, at praktiserende læger, der gerne vil udskrive medicinsk cannabis, skal skrives på en liste, så andre praktiserende læger kan henvise patienter til dem.

- Det dur jo ikke, at man giver folk en mulighed, som de så ikke kan få, fordi lægerne ikke vil være med til det. Derfor synes vi, at det vil være en fornuftig løsning at lave, så man kan være sikker på at komme hen til en læge, som giver dig den information, som du har behov for, siger formand Nicolai Bang.


Gigtpatient Dorthe Heilskov fra Holstebro har selv ledt med lys og lygte efter en læge, der ville hjælpe hende med at få cannabis på recept.


- Som udgangspunkt synes jeg, det er en rigtig god idé, hvis det er nogen, der ved lidt mere om det, end almenlæger generelt ved, siger hun.


Lægen kan fortælle patienten mere

​Fordelen ved, at smertepatienter kommer til en praktiserende læge, der gerne vil udskrive cannabis, er også, at den læge typisk ved mere om den behandlingsform end den gennemsnitlige lægekollega, mener Nicolai Bang.


- Skal det her give mening, så skal man som patient også være sikker på, at man får en objektiv rådgivning, og en rådgivning, som fortæller én, hvad man har af muligheder, og hvad man kan forvente, siger han.


Derfor ser han et potentiale i det, hvis praktiserende læger kan henvise til andre læger, som ved mere om emnet.


- Så har de læger ryggen fri, samtidig med at patienten får en neutral forklaring på, hvad det handler om, forklarer Nicolai Bang.


Dorthe Heilskov ville helst bruge sin egen praktiserende læge i stedet for en ny, som ikke kender hendes sygdomsbillede.


- Hvis min egen læge var godt klædt på, ville jeg jo synes, at det er min egen læge, der gør det. Hun har kendt mig i 25 år, så det er der jo ikke noget, der kan hamle op med, siger hun.


Praktiserende læger afviser liste

Hos de praktiserende lægers forening, PLO, siger formand Christian Freitag, at det naturligvis står enhver frit for at lave sådan en liste, men det bliver ikke med PLO som foregangsorganisation.


- Vi synes umiddelbart ikke, det er en rigtig god idé, siger han.

I udgangspunktet kan man nemlig ikke bare gå til en hvilken som helst anden praktiserende læge end ens egen, med mindre der er tale om akut sygdom.


- Vi praktiserende læger skal primært behandle de patienter, som er tilmeldt os. Så vi kan faktisk ikke behandle andres patienter med cannabis, selvom vi selv har indvilget i at udskrive det, forklarer han.


Han forudser også, at en liste over læger kan give enorm travlhed hos de læger, som godt vil forsøge sig med at behandle deres patienter med medicinsk cannabis.


- Så risikerer de at blive kontaktet af rigtig mange borgere, ægtefæller og pårørende, og jeg kunne forestille mig, hvis det bliver meget udbredt, at det kommer til at belaste den enkelte læge meget, siger han.


Læs hele artiklen her



Sammen står vi stærkere​

​Med et medlemskab i Patientforeningen, arbejder vi for dig, og sikrer dig dine rettigheder, som patient i det danske sygehusvæsen.​

Jo flere vi er, der arbejder for samme sag, jo større er muligheden for at få ændret et system til at være til fordel for syge med patienten i centrum.

Patientforeningen

Telefon 60 39 39 99 - man-fredag kl. 12.00 -20.00

  Send en e-mail