Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

Patientforening: Rygeforbud er en straf mod patienter

​Det hjælper ikke folk til at stoppe med ryge, hvis smøger totalt forbydes på hospitalet, siger forening.


Det er ikke en hjælp til rygere, at formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S), ønsker et totalt forbud mod al rygning på hospitalernes matrikel.


Der er derimod tale om en straf mod de patienter, som er afhængige af cigaretter, siger landsformanden for Patientforeningen, Nicolaj Bang.


- Patienter på hospitalet er i en stresset situation. Hvis man gerne vil have folk til at ryge mindre, er det ikke på det tidspunkt, man skal sætte ind. Det virker mere som chikane, end som hjælp til at få folk til at stoppe med ryge, siger han.


Det kontante budskab fra Bent Hansen (S) lyder, at hvis folk vil have en cigaret eller en pibetobak, må de gå helt væk fra sygehusets matrikel.


- Hvis vi skal have en forbedret sundhedstilstand, skal det være mere besværligt at ryge, og det skal være dyrt, siger han Mandag Morgen.


Normalt er det som udgangspunkt ikke tilladt at ryge på landets sygehuse. Hverken inde eller ude.

Men mange sygehuse som Aarhus Universitetshospital, Rigshospitalet og Herlev tillader, at patienter og pårørende kan ryge i eksempelvis udendørs rygebokse.


- Når man er ryger, så er en cigaret rigtig rar, man finder tryghed, og man kan vende sine tanker. 

Hvis man tager det fra patienterne, så forringer vi livskvaliteten alvorligt for de her mennesker, siger Nicolaj Bang.


Ifølge regionernes nyeste forebyggelsesudspil "Sundhed for livet" skal forbud heller ikke stå alene.

I udspillet står der, at målet er, at både praksislæger og sygehuse i fremtiden mere systematisk henviser rygere til rygestopkurser.

Nicolaj Bang er enig i, at det er opbakning og vejledning, der skal til.


- Med et rygeforbud forbyder man måske folk at ryge fem smøger, fordi man i gennemsnit er indlagt i to dage. Det er jo ikke det, der standser folks rygetrang.


- Et forbud tjener ikke andet formål, end af man har gjort noget fra politisk side. Det er ikke en hjælp, men det er derimod en straf.


Læs artiklen her

Sammen står vi stærkere​

​Med et medlemskab i Patientforeningen, arbejder vi for dig, og sikrer dig dine rettigheder, som patient i det danske sygehusvæsen.​

Jo flere vi er, der arbejder for samme sag, jo større er muligheden for at få ændret et system til at være til fordel for syge med patienten i centrum.

Patientforeningen

Rishøjvej 2, 5672 Broby - Telefon 20 96 70 00

  Send en e-mail